Banden Wielen Service Nieuws Route

Winterband garandeert grip op koude weg

Veilige banden:
Eigenlijk zouden winterbanden koudweerbanden moeten heten. Ze presteren namelijk niet alleen op sneeuw en ijs beter dan zomerbanden, ze doen dat ook op nat wegdek en zorgen voor een betere en veiligere wegligging als er lage temperaturen heersen. anders dan in de zomer. Sneeuw, ijzel, regen, hagel en bladeren op het wegdek kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Bij een temperatuur beneden +7 graden Celsius zorgt de winterband, door zijn speciale rubbersamenstelling en profielopbouw, voor betere grip, een kortere remweg en minder kans op aquaplanning.
Dus optimale veiligheid, let op, met een restprofiel van 4 mm is een winterband afgekeurd.!!

Onveilige banden:
In de jaarlijkse winterbandentest van de ADAC en Stiftung Warentest komen de producten uit China bijzonder slecht uit de bus. De ADAC spreekt zelfs van een ‘catastrofe’. Alle banden die in de test het predikaat ‘slecht’ ontvingen waren van Chinese origine. Ze leverden “catastrofale prestaties”. De Star Performer Winter en de Westlake SW601 Snowmaster kwamen bij een noodstop bij honderd kilometer per uur op nat asfalt 18, respectievelijk 22 meter later tot stilstand dan de beste vergelijkingsband. Op het moment waarop deze referentie al stilstond, waren de Star en Westlake nog onderweg - met een snelheid van 46,5 respectievelijk 52,2 kilometer per uu

Wintersportlanden:
Kijk hier waar in welke wintersportlanden de winterband verplicht is.

Winterbanden aanvragen:
klik hier...

misverstanden top 10

1. Winterbanden zijn duur
Niet meer waar! Winterbanden kosten tegenwoordig evenveel als zomerbanden; soms zijn ze zelfs goedkoper. Vaak is het mogelijk om voor winterbanden een iets kleinere bandenmaat te kiezen (die ook door de autofabrikant wordt toegestaan), met als bijkomend voordeel dat de druk van het loopvlak op de weg toeneemt voor extra grip. Allicht slijten de tijdelijk vervangen zomerbanden niet als de winterbanden in gebruik zijn.

2. In Nederland sneeuwt het bijna nooit
Bij een buitentemperatuur van +7 graden Celsius komen de eigenschappen van zomer- en winterbanden overeen. Per graad dat ‘t kouder wordt, nemen winterbanden meer voorsprong. Ze zorgen dan voor een (aanzienlijk) kortere remweg. Met winterbanden stuurt een auto veel strakker op een (bijna) bevroren straat. En uiteraard zorgt de altijd goede grip van winterbanden op een koud, nat, besneeuwd of zelfs beijzeld wegdek voor probleemloos wegrijden. Weliswaar is langdurige sneeuwval zeldzaam in Nederland, maar sneeuwbuien komen in elke winter voor. Je zult dan maar net de weg op moeten...

3. Er wordt toch gestrooid!
Op het hoofdwegennet proberen strooidiensten de invallende gladheid voor te zijn; meestal met succes. Toch komt het op wegvakken met ZOAB voor dat rijstroken worden afgesloten teneinde auto’s te dwingen als ganzen achter elkaar voort te sukkelen om zo een begaanbaar pad in stand te houden. Nederland telt bijna drieduizend kilometer snelweg, zo’n zevenduizend kilometer provinciale wegen en een onderliggend netwerk van ruim 120.000 km straten en lokale ontsluitingswegen. Zelfs met de meest optimale organisatie, en de inzet van alles wat rijdt en strooit, kan nimmer een effectieve gladheidsbestrijding worden gegarandeerd. Steeds meer gemeenten kiezen uit kostenoverwegingen ervoor binnen woonwijken niet of nauwelijks te strooien.

4. De moeite niet voor die paar maanden
Gerekend over de drie wintermaanden bedraagt de gemiddelde temperatuur in Nederland circa 3,5 graden C. In doorsnee 34 winterdagen kennen een of ander vorm van neerslag. Een Nederlandse winter telt door elkaar genomen 33 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul). Maar ook de herfst levert in doorsnee 9 dagen met vorst op en de lente nog eens 11! Mensink Banden en Wielen is zó overtuigd van de voordelen van winterbanden, dat iedereen de kans krijgt om vrijblijvend de extra rijveiligheid te ervaren. Wie twijfelt kan bij Mensink winterbanden ook huren! Desnoods voor alleen een trip naar de wintersport.

5. Mijn auto heeft ABS en stabiliteitscontrole
Elk elektronisch hightech autoveiligheidssysteem is voor de werking volledig afhankelijk van de grip van de banden op de gladde weg. Ook vierwielaandrijving dient geen nut als de wielen slippen.

6. Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg
Veel millimeters profiel maakt een zomerband niet specifiek geschikt voor wintergebruik. Het is vooral de combinatie van een speciale rubbercompound, een aangepast karkas en het ontwerp van het profiel, die een winterband goede grip verschaft op natte of gladde winterstraten.

7. Ik ben all-risk verzekerd
Wellicht is bij de eerste aanrijding de geldelijke consequentie van het verlies aan no-claimkorting, plus het eigen risico, lager dan de aanschaf van vier winterbanden. Maar verzekeren is indekken tegen risico’s en in de winter ligt de ongevalsfrequentie tot wel vijfmaal hoger dan in andere jaargetijden. Los van ‘t wel of niet zonder financiële kleerscheuren ‘overleven’ van een onnodige aanrijding bengt schadeherstel tijdverlies met zich mee. En afgewacht moet worden of de gratis vervangauto te vergelijken valt met de eigen wagen. Om maar niet te denken aan persoonlijke slachtoffers.

8. Winterbanden zien ‘r saai uit
Argument achterhaald! Een moderne winterband mag zondermeer gezien worden. Vroeger werden winterbanden veelal gemonteerd op (goedkope) stalen wielen. Mensink Banden en Wielen heeft onder andere ten behoeve van het combinatiegebruik met winterbanden de scherp geprijsde lichtmetalen wielen van Alcar in het leveringsprogramma opgenomen. Zo wordt voldaan aan de klantenwens om het hele jaar door op mooie lichtmetalen wielen te rijden, zonder dat ‘t onnodig in de papieren loopt. Alcar-wielen van lichtmetaal zijn prima bestand tegen de invloed van wegenzout.

9. Met winterbanden kan je niet hard rijden
In principe kan met winterbanden net zo hard worden gereden als met zomerbanden. De maximaal toegelaten topsnelheid blijkt uit de lettermarkering op de bandflank (bijvoorbeeld W = 270 km/h, V = tot 240 km/h, H = tot 210 km/h, T = tot 190 km/h , Q = tot 160 km/h). Desgewenst mogen winterbanden worden gemonteerd met een snelheidscode die duidt op een lagere snelheid dan de top van de auto. Het beschikbaar komen van comfortabele winterbanden die een hoge snelheid aankunnen, heeft met name in Duitsland tot een populariteitssprong geleid. De Duitse verkeerschaos rond Kerst komt voor een belangrijk deel voor rekening van rijders die menen op zomerbanden de wintersportbestemming te kunnen bereiken. Echter tijdens slecht weer een aanrijding krijgen is zeker geen pretje.

10. Ik heb geen bergplaats voor mijn banden
Als serieus bandenspecialist biedt Mensink Banden en Wielen klanten vanzelfsprekend de mogelijkheid zomer- of winterbanden in bewaring te geven. De opslag vindt plaats zonder kans op beschadiging van (lichtmetalen) wielen of banden.